Acasă

















FEDERAŢIA COMUNITĂŢILOR EVREIEŞTI DIN ROMÂNIA
Un instrument  pentru folosul spiritual al evreilor din România şi al prietenilor lui Israel



Templul Coral Bucureşti,strada Sf.Vineri
nr.9-11


Accesaţi adresa Comunității noastre din România, vom fi onorați şi bucuroși de ospeții online.
Atât pentru evrei cât şi pentru ne-evrei,adică creștini,musulmani sau atei.



 Cuprinde în rândurile ei: evrei dathy (ortodocşi), kedoşim (balcanici) zuzimi-hazari (evrei din Crimeea Caucaz) ,sefarzi(oriental-hispanici) aşkenazi ( germanici şi central-european),neologi (cu idei  moderne științifice) ,reformiști  şi mesianici,inclusiv atei.Orcine are origine evreiască dovedită pe linie maternă ( şi în mod special paternă). Şi îi adună pe cei 5000-3000  de evrei din România.......ultimii evrei.




TEMPLUL CORAL DIN BUCUREŞTI, pe str.Sf.Vineri, nr.9-11,construit în 1866, pe o suprafață de de 448 m.p., în stil arhitectural neo-maur, impunător prin atmosfera de monumentală solemnitate.


Casa lui Yahweh Adonai Elohim din Bucureşti  este contruită în stil Aramaic sau neo-Maur şi păstrează forma  de bază
a Templului lui Solomon din Ierusalim. Locul care  este   veșnic în sufletul meu alături de Muntele Sinai.

Pentru cei care nu cunosc , stilul arhitectural Aramaic sau Syriac este acelaşi  cu cel Neo-Maur. Fiind  baza stilistică a arhitecturii islamice nativ-semitice. Stilul îi reprezintă  în egală măsură pe evrei şi arabi, sau pe aramei şi armeni.
Pictura interioară  este în combinație cu stucatură de lemn de cedru aurit şi mesteacăn sălbatic  aurit sau colorat. Ornamentele reprezintă floare de narcisă, migdal şi rodie , frunze de palmier  şi heruvimi  asemeni interiorului  din Templul lui Solomon

Vizitați online,  printr-un tur virtual locația Comunității noastre din România, vom fi onorați şi bucuroși de ospeții online.
Atât pentru evrei cât şi pentru ne-evrei,adică creștini,musulmani sau atei. vă mulţumim  din suflet pentru onoarea
ospeției.



 Templul Coral  București cu Lampadarele Legii. Partea frontală. cândva luminau  Bucureștiul. Şi se făceau rugăciuni. Rasiștii români a lui Ghica principele , uzurpator a lui A.I.Cuza au incendiat  Templul Coral în anul 1865 ,deranjaţi de Psalmii  ebraici  şi Imnurile Iahviste  care răsunau peste Bucureşti în acea vreme .Principalul motiv ,a fost că evreii şi turcii stricau ortodoxia  băștinașe.După renovare au fost zidite. Şi solicitaul cetăţenia Regatu
lui Unificat.
 Templul Coral  București,  vedere principală cu Şarei  HaMaşiyah .Adică Poarta  a lui Mesia a fost zidită de Legionari ,personal de Horia Sima, indignat că Mesia  iudaic  nu ar fi identic  cu Hristosul dâmbovițean. Regele Mihai a redeschis  pentru scurtă vreme poarta. Dar din cauza  războiului a fost rezidită chiar de evrei,pentru siguranţa obiectelor de cult.
  Exterior, poarta  securizată a Templului Coral
 Esplanada Intrării în Templu Coral drepata  porţii
  Curtea templului Coral.- Cancelaria rabinică în clădirea modernă.
  Sediul Administraţiei Federaţiei comunităţilor Evreişti din România, B'nei Brith, O.T.E.R  şi altele
   Templul Coral interior ,parter spre altarul cu Chivotul Thorei (Aron Kodeş)
 Templul Coral interior băncile tinerilor sub balconul văduvelor,pe partea opusă sunt tinerele fete....mai precis erau cândva.
 Templul Coral,parter locul bărbaţilor. Sus la balcon  partea stângă este locul fetelor tinere şi a femeilor măritate. În spate este corul  "Am Israel" şi cel al tineretului evreiesc  O.T.E.R.
 Templul Coral,parter locul bărbaţilor.Altar, Locul Prea'sfânt unde este Chivotul Thorei (Aron Kodeş).  Locurile de predică sunt pe laterala altarului. Niciunui om nu se cuvine să stea în locul DOMNULUI.
 Templul Coral,interior băncile tinerilor sub balconul femeilor măritate .În timpul  restaurării şi renovării generale.
 Templul Coral,interior băncile tinerilor sub balconul văduvelor.În timpul  restaurării şi renovării generale.

Templul Coral din București a fost construit in anul 1864, la inițiativa unui evreu polonez, Isaac Leib Weinberg. Weinberg era membru al Comunității Cultului Israelit Modern din București si a propus realizarea unei sinagogi în București, după modelul celor aflate în Viena, Dresda sau Paris. Edificiul din București este o replica a Sinagogii Tempelgasse din Viena.
In anul 1857, comunitatea evreiască cumpăra un teren în Mahalaua Stelei cu scopul construirii unei sinagogi impresionante si în același an este realizata si prima varianta a Templului Coral.


  Lucrările au început în 1864, iar arhitecții care au realizat planurile de construcție au fost vienezii I. Enderle si Gustav Firewall. Inaugurarea templului a fost însă amânată din cauza unui incendiu. Templul Coral a fost incendiat de naționaliștii romani care erau împotriva acordării cetățeniei romane evreilor. După renovare, templul a fost inaugurat in iulie 1867 de către rabinul Antoine Levy. La ceremonie au participat reprezentanți ai guvernului si diplomați.
De-a lungul timpului, templul a suferit numeroase modificări arhitecturale, atât la exterior, cat şi la interior. In 1940 a fost afectat de cutremur, iar in ianuarie 1941 a fost devastat de legionari. De-abia in 1945, Templul Coral a fost renovat în întregime, însă cu materiale mai ieftine.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu